Omne trinum perfectum
Po „degustacji kultury” w wydaniu norweskim czas na kolację. Muszle Św. Jakuba, ze względu na mięso o delikatnym smaku oraz zwartej i jednolitej strukturze, polecane są osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z owocami morza. Możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Najważniejszą zasadą podczas przyrządzania przegrzebków jest to, aby obróbce termicznej poddawać je przez krótki czas. Dzięki temu zachowujemy ich niezwykły aromat oraz soczystość. Optymalny czas smażenia lub gotowania przegrzebków to 4-5 minut. Przegrzebki możemy smażyć, piec, dusić, gotować, grillować lub zapiekać wraz z muszlami, odpornymi na wysokie temperatury – możemy je przygotowywać również w mikrofalówce. Przepisów na dania z przegrzebkami jest wiele. Smażone na patelni, zapiekane z bułką tartą i masłem. Ciepłe przegrzebki są doskonałym składnikiem sałatek, który nadaje im wyrafinowanego charakteru. Mięso przegrzebków możemy z powodzeniem grillować. Świetnie komponują się z mięsnymi dodatkami, np. z boczkiem lub szynką. Popularne są także przegrzebki duszone w maśle lub panierowane i smażone w głębokim tłuszczu.
ps: „szczere zmyślanie na podstawie uczciwie zdobytej wiedzy, dzięki temu to, co zmyślone, jest prawdziwsze od tego, co możemy zapamiętać” EH